Dacă îți dorești să savurezi un desert delicios, dar să te asiguri că nu exagerezi cu carbohidrații, atunci dulciurile fără făină sau zahăr sunt varianta ideală pentru tine. În cazul în care simți nevoia de inspirație, iată câteva rețete de dulciuri dietetice pline de gust și interesante pe care le poți încerca. 

De multe ori, când vine vorba de dulciuri, prioritatea noastră este gustul mai degrabă decât valoarea nutrițională. Totuși, există momente în care ai prefera să-ți satisfaci poftele fără a acumula prea mulți carbohidrați în dieta ta.

Soluția? Pregătește-ți singur o porție de „ceva bun”, având grijă la ingredientele folosite – de la sursele de proteine până la grăsimi și carbohidrați. Iată câteva exemple care te pot ajuta.

Negresa bogată în proteine

Această rețetă este ideală mai ales pentru sportivi sau pentru cei care au o dietă bogată în grăsimi și proteine. 

Ingredientele necesare pentru noua porții sunt: 

  • 6 banane coapte 230 grame unt de migdale sau de arahide 
  • minim 70 grame cacao 2 mese pudră proteică preferate (ideal ar fi cea din surse vegetale pentru a menține aspectul aerat al aluatului) 
  • fructe uscate dupa dorinta.

Pentru preparare:

Preîncalzești cuptorul la 180 grade Celsius și pregatești o tavã cu hârtie de copt sau pergament. Într-un bol mare amesteci cacaoa, bananele, pudra proteica și untul pânã obtii o texturã finã. 

Adaugi fructele uscate sau chipsurile de ciocolatã dacã le folosesti. Torni compozitia in tava si o introduci in cuptor timp 20 minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Prajitura „in cana”

Pentru cei care doresc un desert rapid fărã zahar sau fainã aceasta reteta este perfecta. Ai nevoie doar de: O banana coaptã 2 linguri cacao 2 linguri unt arahide Chipsuri ciocolata/fructe uscate(optional)

Pentru preparare:

Ungi cu ulei un ramekin/canã compatibile cu microundele. Amesteci toate ingredientele intr-un bol si il introduci in recipientul pregatit anterior. Introduci recipientul in microunde setand puterea la 750-800W timp un minut. Daca folosesti cuptor conventional lasi recipientul sa se coaca intre 10 si 12 minute la 180 grade.

Prajitura fara zahar, faina si lactate

Aceasta prajitura are un continut ridicat de proteine datorita ingredientelor folosite si poate fi servita chiar si ca mic dejun.

Avand in vedere ingredientele folosite ai nevoie doar: 500g naut fiert 500g ciocolata neagra topita/cacao 4 ouä Jumatate lingurita praf copt 100g indulcitor natural(stevia lichida/sirop agave/miere) 50g nuci macinate

Pentru preparare:

Preincalzesti cuptorul la 180 grade Celsius. Topesti ciocolata daca o folosesti. Bati ouale apoi adaugi nautul mixand pana obtii o pasta omogena.

Adagi praful copt si indulcitor apoi adaugi ciocolata topita/caco-ul impreuna cu nucile.Adaugi condimente/esente dupa gust.Intr-o tava pregatita torni compozitia pe care o lasi sa se coaca timp aproximativ 30 minute.Rezultatul il lasam sa se raceasca apoi portionam cum dorim.

Baton Keto

Aceast baton raw vegan,paleo este perfect pentru cei aflati mereu pe fugä iar ingredientele necesare sunt: 200 g mix fulgi ovaz/orz/fructe uscate/nuci 50 g nuci 50 g seminte mixte(floarea soarelui,in,dovleac,susan etc.) 150 g chipsuri ciocolata 50 g indulcitor natural(stevia lichida/sirope agave/miere) 25 ml ulei cocos 100 g unt arahide

Pentru preparare:

Intr-un bol amesteci toate ingredientele uscate intr-un bol iar partea umeda intr-o tigaie.Ulei,cipsurile,chocolate indulcitor si unt incalzindu-le pana se topesc.

Amestecam cele douä parti obtinand astfel aluatul pe care il vom intinde intr-o tavä.Introducem tava in frigider minim 30 minute apoi portionam rezultand aproximatix 20 batoane mici.Acest baton poate rezista in frigider pana la o lunä iar congelator maxim tre luni.

Prajitura mac & lamaie

Aceasta reteta utilizeaza faina ovaz.Topireste urmatoarele: 200 g faina ovaz, 50 g stevia, 1 lingura praf copt, Un varf sare mare, 75 ml lapte, 25g mac, Suc & Coaja douä lamai, 1 ou, 1 lingurit extract vanilie, 6 linguri unt cocos.

Pentru preparare:

Preincalzesti cutporul la 180 grade Celsius pregatind totodata o tavä adecvata.Intr-un bol amestecäm toate ingredientelw uscate dupå ce adugam mac-ul si coaja lamaiei. In alt bol amestecam laptele, vanilia, suc lamaie adugamd ulterior oul.

Mixăm cele douå compoziții obtinand astfel aluat moale fin pe care il introducem in tava.Lasäm s se coc timp aproximativ jumatate ora. După răcire portionäm cum dorim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *