Se intampla des sa stati cu un picior peste celalalt atunci cand va relaxati sau sunteti la un eveniment? De obicei, aceasta pozitie este asociata cu stilul si cultura feminina. Incrucisarea picioarele este un lucru destul de obisnuit si nu atrage atentia.
Poate aduce un plus de stil si eleganta infatisarii unei doamne. Are valoare estetica, dar exista si unele atentionari medicale ce trebuie puse in valoare.
Iata 5 motive pentru care trebuie sa incetati sa va mai puneti un picior peste celalalt:
1. Amortirea muschiilor
Prin incrucisarea picioarelor, se exercita o presiune asupra nervului perineal din spatele genunchiului, nerv care transmite senzatiile in partea inferioara si in labele picioarelor. Daca pastrati aceasta postura pentru o perioada mai indelungata, picioarele si labele piciorului pot amorti.
Astfel apare o durere asemanatoare cu impungerea muschilor cu un ac. Daca aveti vreodata aceasta senzatie, trebuie sa masati cu forta muschii amortiti pentru a readuce circulatia in vene.
2. Paralizie nervoasa
Atunci cand va incrucisati picioarele pentru o perioada considerabil mai lunga, poate aparea tulburarea cunoscuta si ca paralizie nervoasa perineala. Astfel apare incapacitatea miscarii piciorului.
In timpul manifestarii acestei tulburari, puteti fi incapabili de a va misca corect degetele de la picioare. Aceste efecte s-au studiat pe un numar mare de pacienti ce au participat la un studiu in Coreea de Sud.
Daca stati picior peste picior pentru ore intregi, s-ar putea ca picioarele sa va amorteasca si sa nu le mai puteti misca.
3. Presiune arteriala crescuta
Se poate sa fi observat ca atunci cand un medic va examineaza presiunea arteriala, sa va roage sa stati cu picioarele normal, fara a le incrucisa, si mainile lasate jos. Fac acest lucru pentru ca o pozitie confortabila aduce presiunea sangvina la un nivel normal si ii ajuta sa va examineze corect.
Ce se intampla daca va incrucisati picioarele des? Va va creste presiunea din sange. In 2010, sapte studii au aratat ca prin incrucisarea picioarelor, presiunea arteriala creste considerabil. Un alt studiu nu a putut confirma aceasta teorie. Majoritatea studiilor efectuate precum cele mentionate se fac la scara mica.
In Turcia s-au efectuat cercetari in cadrul unei clinici pentru hipertensivi. Iar acest studiu a fost efectuat la o scara mult mai mare. Dupa 3 minute, atunci cand s-au oferit rezultatele, presiunea sangvina era la un nivel normal. Presiunea arteriala crescuta a fost observata in cazul persoanelor care se aflau deja sub tratament pentru aceasta problema.
Astfel s-au putut intelege doua dintre motivele pentru care exista presiune sangvina crescuta in momentul in care picioarele sunt incrucisate. Punand un genunchi peste celalalt, sangele este trimis de la picioare catre piept, facand ca mult mai mult sange sa fie pompat de catre inima. In consecinta, presunea arteriala creste.
Un alt motiv pentru care aceasta situatie poate aparea sunt exercitiile izometrice ale muschilor din picioare. Creste rezistenta sangelui ce trece prin vene. Din acest motiv, daca ne incrucisam picioarele in zona gleznelor, nu vom produce acelasi efect.
Exista cateva masuratori fiziologice ce au fost efectuate la Nigmegen, Olanda. Acolo, s-a efectuat un studiu pentru a afla care dintre cele doua motive este cel mai posibil. Conform cercetarilor, rezistenta din vene nu a crescut atunci cand ritmul inimii era scazut si picioarele incrucisate.
Cantitatea de sange ce parasea inima era mai mare ca niciodata. A aratat faptul ca presiunea sangvina crescuta apare datorita faptului ca picioarele puse unul peste celalalt imping sangele catre inima.
Atunci cand va incrucisati picioarele, se creeaza o temporara crestere a presiunii din sange. Dar, conform dovezilor, nu vor exista consecinte pe termen lung.
Persoanele cu risc ridicat de formare a cheagurilor de sange ar trebui sa stea mereu cu picioarele intr-o pozitie normala deoarece incrucisarea picioarelor poate forma o bariera in circulatia sangelui. Astfel s-ar mari riscul de tromboza venoasa profunda.
4. Vene varicoase
Cum se face legatura dintre venele varicoase si picioarele incrucisate? Motivul pentru aparitia venelor varicoase nu este inca cert. Exista mici valve in vasele de sange care previn sangele de a se intoarce in directia gresita.
Atunci cand aceste valve se slabesc, se intind sau se largesc, sangele poate sa le inunde. Astfel se formeaza vene largite cunoscute ca vene varicoase.
Incrucisarea picioarelor nu este principalul factor pentru aparitia acestora. In mare parte, ele se dezvolta datorita informatiei genetice primite.
Este o boala dureroasa ce se inrautateste odata cu racirea vremii. Dar, atunci cand va incrucisati picioarele, in mod sigur se va forma o inflamare a venelor comprimate.
5. Postura defectuoasa
Persoanele care raman in aceasi pozitie, cu un picior peste celalalt, pentru mai multe ore, pot dezvolta o postura defectuoasa. Umerii vin inainte odata cu aplecarea. Evident, pozitia va parea mai mult decat ciudata.
Atunci cand picioarele sunt incrucisate pentru o perioada mai indelungata de timp, umerii vor avea intentia de a se apleca inainte. Va forteaza sa va aplecati. Astfel, postura corporala va fi afectata in cele mai adverse moduri. Muschii se vor intinde.
Atunci cand puneti picior peste picior, postura in timp poate deveni oarecum neatractiva. Datorita presiunii de inclinatie, pot aparea dureri in zona lombara si in zona gatului. Astfel, puteti simti un disconfort in zona coapselor.
Totodata se poate crea un dezechilibru pelvian ce face ca muschii interiori ai coapsei sa fie mai scurti si muschii exteriori mai lungi. Puteti fi pusi in fata riscului de dislocare a soldului.
Ati citit cele cinci motive pentru care ar trebui sa evitati sa va mai incrucisati picioarele. Trebuie sa decideti acum daca veti elimina acest obicei. Puteti sa pareti eleganti si aranjati si stand drept. Arta sta in a tine picioarele si genunchii apropiati.
Pentru a evita problemele de sanatate mentionate anterior, este important sa va imbunatatiti postura de sezut si de stand. Chiar si felul in care mergeti are o legatura directa cu starea dumneavoastra de sanatate.
Unele persoane, in special femeile, stau cu picioarele incrucisate fara a realiza faptul ca au mentinut aceasta postura pentru ore intregi. Trebuie sa evite acest obicei pentru a-si mentine starea de sanatate.
In zilele noastre, multe persoane habar nu au cum sa isi corecteze postura. Problemele acestea pot parea minore la inceput dar vor avea efecte serioase asupra sanatatii daca nu sunt corectate in timp.
Majoritatea problemelor de postura apar datorita folosirii excesive a calculatorului sau a telefonului mobil. Oamenii isi petrec o perioada nerezonabila de timp stand in pozitii foarte ciudate.
Activitatea fizica a fost lasata la o parte si astfel, sanatatea generala a oamenilor din intreaga lume este pusa in pericol. Incrucisarea picioarelor pare o actiune nevinovata dar trebuie sa includeti o multitudine de activitati fizice in rutina dumneavoastra zilnica pentru a preveni problemele de sanatate ce apar in urma pastrarii respectivei pozitii.
As aprecia mai multe exemple practice sau studii de caz pentru a ilustra conceptele prezentate in articol. Acestea ar putea clarifica unele aspecte si ar face informatiile mai usor de inteles pentru cititori.
Comentariile altor cititori aduc noi idei si puncte de vedere care completeaza perfect informatiile prezentate in articol. Este benefic sa ai acces la diverse opinii pentru a-ti forma o imagine cat mai completa asupra subiectului.
Articolul de pe tobo.ro este foarte interesant si informativ. Autorul a abordat subiectul cu mare atentie la detalii si a oferit cititorilor o perspectiva noua asupra temei discutate.
Am apreciat recomandarile din articol legate de tehnicile de time blocking si Pomodoro. Aceste metode par foarte utile pentru a ne mentine concentrati si organizati pe parcursul zilei.
Consider ca un aspect esential in gestionarea timpului este prioritizarea activitatilor. Multumita acestui articol, am acum o mai buna intelegere a modului in care pot face acest lucru eficient.
Este foarte important sa ne organizam timpul corespunzator pentru a fi cat mai productivi. Acest articol ofera sfaturi practice si usor de implementat pentru a ne atinge obiectivele.
Articolul de pe tobo.ro despre cum sa iti organizezi eficient timpul mi-a fost de mare ajutor. Am invatat multe strategii noi pe care le voi aplica in viata mea de zi cu zi.